اندیشه مرگ

اندیشه مرگ یاد مرگ و سراى پس از آن، بهترین موعظه، سازندهترین اندرز و نیكوترین پند براى هر انسان است و غفلت از آن موجب مىشود كه انسان به بیراهه رود و از حركت در مسیر كمال بازماند در اخبار و روایات وارد شده از معصومان(ع) به یاد سراى دیگر و پرهیز از غفلت بسیار توجه شده است؛ از جمله سُئِلَ النَّبی(ص) أیُّ المُؤمنینَ اَكْیَسُ؟ قال «اَكْثَرُهُم
دسته بندی | فقه و علوم انسانی |
فرمت فایل | doc |
حجم فایل | 12 کیلو بایت |
تعداد صفحات | 11 |
اندیشه مرگ
یاد مرگ و سراى پس از آن، بهترین موعظه، سازندهترین اندرز و نیكوترین پند براى هر انسان است و غفلت از آن موجب مىشود كه انسان به بیراهه رود و از حركت در مسیر كمال بازماند.
در اخبار و روایات وارد شده از معصومان(ع) به یاد سراى دیگر و پرهیز از غفلت بسیار توجه شده است؛ از جمله:
سُئِلَ النَّبی(ص): أیُّ المُؤمنینَ اَكْیَسُ؟
قال: «اَكْثَرُهُم ذِكْراً لِلْمَوْتِ وَ اَشَدُّهُم لَهُ اسْتِعْداداً».(1)
از پیامبر(ص) سؤال شد: هوشیارترین مؤمنان كیانند؟
حضرت فرمود: «هوشیارترین مؤمنان كسانى هستند كه بیشتر به یاد مرگ باشند و خود را براى آن آماده كنند».
سُئِلَ النَّبی(ص): مَنْ اَزْهَدُ النّاس؟
قالَ: «مَنْ لَمْ یَنْسَ المَقابِرَ و الْبَلى؛ وَ تَرَكَ فَضْلَ زینَةِ الدُّنیا؛ وَآثَرَ مایُبْقى على مایُفنى، وَلَمْ یَعُدَّ غَداً مِنْ اَیّامِهِ؛ وَعَدَّ نَفسَهُ فی المَوتى».(2)
از پیامبر(ص) سؤال شد: پرهیزكارترین مردم كیست؟
حضرت فرمودند: «پرهیزكارترین مردم كسى است كه قبر و عذابهاى آن را از یاد نبرد؛ زینتهاى دنیا او را نفریبد؛ سراى جاودان را بر این دنیاى گذران برگزیند؛ فردا را از عمر خویش نشمرد و خود را آماده مرگ كند».
قال الصادق(ع):« ذِكْرُالْموتِ، یُمیتُ الشَّهواتِ فى النَّفسِ؛ ویُقَطِّعُ مَنابِتَ الغَفْلَة؛ وَیُقوّى القلبَ بمواعِدِ اللَّهِ؛ و یَرُقُّ الْطَبعَ؛ و یُكسِّرُ اَعلامَ الهَوى؛ و یُطْفی نارَالْحِرصِ؛ وَیُحَقِّرُالدّنیا».(3)
امام صادق(ع) فرمود: «یاد مرگ، خواهشها و هوسهاى نفسانى را مىمیراند؛ ریشههاى غفلت را قطع مىكند؛ دل را به نویدهاى الهى نیرو مىدهد؛ خوى بندگى را در نهاد انسان مىآفریند؛ نقش و نگارهاى دلباختگى به دنیا را به هم مىزند؛ شعلههاى حرص و طمع را فرو مىنشاند و دنیا را پست و كوچك مىگرداند».
بنابراین «اندیشه مرگ» انسان را از گناه باز مىدارد؛ او را به سوى كارهاى نیك فرا مىخواند؛ ایمان را در دل مىآفریند و به زندگى و حیات انسان معنا و جهت مىدهد.
مرگ چیست؟
آیا «مرگ» نیستى، نابودى، فنا و انهدام است؛ یا تحول، تطور و انتقال از جایى به جایى و از جهانى به جهانى دیگر؟
این پرسش، همواره براى بشر مطرح بوده، هست و خواهد بود و هر كس از دیر زمان مایل بوده است پاسخ آن را بیابد و یا به پاسخى كه دیگران دادهاند، ایمان و اعتقاد پیدا كند.
ما، چون مسلمانیم و به قرآن ایمان داریم؛ پاسخ آن را از كلام خداوند تعالى مىگیریم:
11 صفحه ورد
قوانین ارسال دیدگاه در سایت