تحقیق درباره مکانیسم سلول
دانلود فایل تحقیق مکانیسم سلول در قالب Word در 77 صفحه
تحقیق درباره مکانیسم سلول
دسته بندی | شیمی |
فرمت فایل | doc |
حجم فایل | 47 کیلو بایت |
تعداد صفحات | 77 |
دریافت فایل
توضیحات :
دانلود فایل تحقیق مکانیسم سلول در قالب Word در 77 صفحه.
بخشی از متن:
با اینكه سلولهای یك گیاه یا یك جانور از نظر ساختمانی و عمل با یكدیگر متفاوتند، عموماً واحد ماده زنده بوده و خواص مهم مشتركی دارند. مثلاً، سلولهای گیاهی و جانوری حاوی ژنها و كروموزومها هستند و كروموزومها در چرخه تقسیم سلول دارای اهمیتاند.
تقسیم میتوزی سلول فرآیندی است كه سلولها تكثیر شده و رشد امكانپذیر میگردد. زمانی كه تقسیم میتوزی انجام میگیرد، هركدام از سلولهای ایجاد شده با اینكه كوچكتر از سلول مادر هستند ولی یك سلول كاملند. بعداً در اثر رشد، سلول اندازه طبیعی خود را به دست میآورد. تقسیم میتوزی در موجودات تكسلولی در واقع همان تولید مثل است، زیرا دو موجود جدید به وجود میآید كه هركدام اطلاعات ژنتیكی موجود در سلول مادری را به ارث میبرند. در موجودات عالی، رشد درثر تقسیم سلولی و سپس حجیم شدن و متمایز گردیدن سلولها صورت میگیرد. این تقسیمات و رشد تا بالغ شدن موجود ادامه خواهد داشت. مثلاً انسان كه زندگی را با یك سلول یا زیگوت شروع میكند در اثر رشد و تقسیمات دارای میلیاردها سلول میگردد. تعداد سلولها از آن به بعد كم و بیش ثابت باقی میماند. تقسیم سلولی در پوست انسان در تمام طول زندگی زیاد میباشد كه البته نتیجه آن ازدیاد سلولها نبوده، بلكه جایگزین سلولهائی میگردد كه از بین میروند. در بعضی از موجودات دیگر مانند مگس سر كه بالغ، تقسیمات سلولی ناچیز صورت گرفته و تعداد سلولها تغییرات زیادی نمییابد.
چرخه سلول
رشد مستلزم ازدیاد توده سلولی، مضاعف شدن ماده ژنتیكی، و تقسیم است كه در آن تساوی ماده ژنتیكی در سلولهای خواهری تضمین گردد. عملیات اخیر با ترتیب ذكر شده در چرخه زندگی سلول صورت میگیرد (شكل 11-2). در ابتدا یك سلول دیپلوئید (شامل n2 كروموزوم) مرحله رشد و ازدیاد حجم را پشتسر میگذارد كه این مرحله را G1 نامند. G1 در سلولی كه جهت تكمیل چرخه زندگی خود احتیاج به 24 ساعت دارد حدود 10 ساعت طول میكشد. این مرحله مخصوص رشد سلول و تهیه مواد شیمیائی جهت سنتز DNA میباشد. در مرحله بعدی كه S نامیده میشود و 9 ساعت را به خود اختصاص میدهد مخصوص دوبله شدن ماده ژنتیكی و سنتز DNA است. ساختمانهای مضاعف شده را كروماتیدهای خواهری مینامند. هر زوج كروماتیدهای خواهری دارای دو كروموزوم متشابه میباشند. بعد از تكمیل همانندسازی كروموزمها، سلول وارد دومین مرحله رشد به نام G2 میگردد، كه برای 4 ساعت ادامه داشته و تا شروع میتوز (M) به درازا میكشد. در مرحله آخر یا میتوز كروماتیدهای خواهری از یكدیگر جدا شده و هركدام به یك سلول خواهری میرود (شكل 12-2). البته طول مراحل ذكر شده بستگی به گونه و احتمالاً یافت موجود دارد.
میتوز
جزئیات تقسیم سلولی در سلولهای جانوری در اواخر قرن نوزدهم توسط والتر فلمینگ در سلولهای گیاهی توسط ادوارد استراسبرگر (Edward Strasburger) و محققین دیگر روشن گردید. دو فرایند مرتبط تشخیص داده شده:
1ـ میتوز یا كاریوكنیز، تقسیم سلولی و 2ـ سیتوكنیز كه درست بعد از میتوز شروع میشود و در آن سیتوپلاسم و ضمائم آن تقسیم شده و نهایتاً دو سلول خواهری به وجود میآیند. مراحل اصلی میتوز عبارتند از: پروفاز، متافاز، آنافاز و تلوفاز. جهت روشن شدن موضوع اینترفاز كه مرحله بین دو تقسیم است نیز توضیح داده خواهد شد.
اینترفاز
در این مرحله كروماتین، مادهای كه حاوی اطلاعات ژنتیكی است، ناپدید میگردد. مواد شیمیائی مخصوصی كه جهت سنتز كروموزومها و پروتئینهائی كه بعداً تشكیل دوك را میدهند در این مرحله یافت میشوند. اینترفاز در مقایسه با میتوز، كه ممكن است از 10 دقیقه تا چندین ساعت به طول انجامد، بسیار طولانی میباشد (جدول 1-2). با توجه به شكل 11-2 اینترفاز شامل G1، S، و G2 میگردد.
پروفاز
اولین مرحله میتوز است كه در آن كروموزومها به صورت رشتههای باریكی قابل رؤیت میگردند. هر كروموزوم در این مرحله شامل دو رشته در مجاورت یكدیگر است كه به آنها كروماتید گویند. كروماتیدها دراثر همانندسازی كروموزمها در مرحله S انترفاز حاصل شدهاند. فشردگی و پیچیدگی كروموزومها یكی از خصوصیات این مرحله است. هستك بسیاری از گونهها در این مرحله پاره شده و ناپدید میگردد. در بعضی از موجودات پست هستك در مرحله پروفاز و آنافاز باقی مانده سپس به دو نصف تقسیم شده و در سلولهای دختری توزیع میگردند. در اواخری پروفاز غشاء هسته پاره شده و كروموزومها میدان وسیعتری جهت جداشدن از یكدیگر پیدا میكنند. طبق تحقیقاتی كه با میكروسكوپ الكترونی صورت گرفته است قطعات پاره شده غشا
ء هسته در سیتوپلاسم غوطهور شده و سپس جزئی از شبكههای اندوپلاسمیك میگردند. البته پروتوزوا و قارچها از این حالت مستثنی هستند و غشاء هسته در تمام طول تقسیم میتوزی دست نخورده باقی میماند.
در ابتدای مرحله پروفاز یكی از سانتریولهای دوگانه از جفت خود جدا شده و به محدوده هسته نزدیك میشود. سانتریول دیگر در جای خود باقی میماند. در این موقع قطعات كوچك دوها در بین سانتریولهای دوگانه پدیدار میگردد. سانتریولها ابتدا در سانتروزوم قرار دارند و زمانی كه از یكدیگر جدا میشوند دوكهای قطبی (astral rays) از آنها خارج شده و تشكیل رشتههای دوك را در بین آنها میدهد. در بسیاری از گیاهان سانتروزومها و سانتریولهای مربوط به آنها وجود ندارد ولی با این وجود دوكها تشكیل میشوند.
متافاز
كروموزومها در این فاز در بیشترین سطح پیچیدگی خود بوده و بنابراین ضخیمتر از تمام مراحل دیگر به نظر میآیند. این خاصیت آنها را برای مطالعات مختلف ایدهآل میسازد. مرحله متافاز خیلی كوتاهتر از پروفاز است ولی به طور متوسط از آنافاز طولانیتر است. جدول 2-2 مقایسه طول فازهای مختلف میتوز را در بافتهای مختلف گونههای گیاهان و جانوران نشان میدهد.
فعالیت كروموزومها در این مرحله زیاد شده و غشاء هسته كاملاً شكسته میگردد. فعالیت كروموزمها بدین صورت است كه هر كروموزوم به وسیله نقطه بخصوصی از آن به نام سانترومر (centromere) به دوكها وصل میگردد. موضع سانترومر در هر كروموزوم مخصوص و ثابت است.
كروموزومهائی كه سانترومر آنها تقریباً در وسط واقع شده است و بنابراین دو بازوی متساوی به وجود میآورند، متاسانتریك (Metacentric) نامیده میشوند. كروموزومهایی كه سانترومر آنها در وسط نبوده و دو بازوی نامتساوی به وجود میآورند آكروسانتریك (Acrocentric) نامیده میشوند. همیشه فرض بر این است كه مقداری مادة ژنتیكی حتی در آنهائی كه سانترومر در منتها علیه كروموزوم واقع شده (Telocentric) در دو بازو وجود دارد.
اكنون هر كروموزوم به صورت مضاعف بوده و فقط یك نقطه مشترك به نام سانترومر آنها را به دوكها وصل میكند. حال بخشی از حركات مهم در تقسیم سلول اتفاق میافتد و آن قرار گرفتن تمام كروموزومها در یك صفحه افقی است كه به آن صفحه متافازی (Metaphase plate) گویند و در وسط قطبین واقع شده است. حركات ذكر شده بسیار دقیق است و نیروی محرك آنها هنوز ناشناخته است.
و…
قوانین ارسال دیدگاه در سایت