عوامل موثر بر ایجاد عزت نفس
هدف از این تحقیق بررسی عوامل موثر بر ایجاد عزت نفس می باشد.
مشخصات فایل
تعداد صفحات | ۳۵ |
حجم | ۱۱۴ کیلوبایت |
فرمت فایل اصلی | docx |
دسته بندی | روانشناسی و علوم تربیتی |
توضیحات کامل
هدف از این تحقیق بررسی عوامل موثر بر ایجاد عزت نفس می باشد.
تعاریف متعددی از جانب پژوهشگران در مورد عزت نفس ارائه شده است. در عزت نفس معمولاً به احساس ما و چگونگی ارج نهادن به خودمان اطلاق میشود. عزت نفس یک قضاوت شخصی در مورد ارزشمند بودن، یک طرز تلقی از «مقبولیت» یا عدم مقبولیت خویش است که نهایتاً خود را به صورت میزان علاقهمندی (بی علاقگی) شخص به خویشتن نشان میدهد. اولین کار توسط ویلیام جیمز انجام شده است (۱۹۸۰) عزت نفس را تابع کسری از موقعیت ها بر انتظارات خود می داند، به طوری که هر چه موقعیت های شخص بیشتر از انتظاراتش باشد، عزت نفس او نیز بیشتر خواهد بود و برعکس.
در فرهنگ لغت آکسفورد (Confidence) این گونه معنی شده است اعتماد پابرجا، پیش بینی مطمئن به خود. عزت نفس راستین و واقعی، نتیجه ی باور قلبی و درونی فرد به قابلیت هایش است. این باور که هر کاری را بخواهد، می تواند انجام دهد (کوپر- اسمیت ، ۱۹۸۷). کوپر اسمیت چهار عامل اسنادی را برای رشد عزت نفس بیان میکند. نخستین قدم بر تمام عوامل، میزان احترام، پذیرش و علاقهمندی که یک فرد دریافت میکند. دومین عامل تجارب موفقیت آمیز در زندگی و سومین، ارزش و انتظاراتی است که بر مبنای آن تجارب را مورد تغییر قرار میدهیم و چهارمین عامل نحوه پاسخ فرد به از دست دادن ارزش میباشد. (به نقل از مفتاح، ۱۳۸۱) بنابر این تعریف، برای دست یافتن به عزت نفس، فرد ابتدا نیازمند شناختن تواناییها و سایر ویژگیهای ارزشمند خود است. ضعف عزت نفس در فرد بر رفتار اجتماعی و پیشرفت تحصیلی او اثر میگذارد و باعث کمرویی و عملکرد نامطلوب او در امتحانات شفاهی و کتبی میشود.
به طور کلی میتوان گفت در ایجاد عزت نفس چند عامل مهم نقش دارد (زارع زاده و درخشان فر، ۱۳۸۴):
الف) واکنش دیگران: شاید مهمترین عامل، واکنش دیگران است که در ایجاد عزت نفس افراد، اثر دارد و تحت عنوان نظریه «آینه خودنما» نامیده میشود. والدین از جمله دیگران هستند که یکی از مهم ترین عوامل شکلگیری احساس ارزش نسبت به خود در نوجوانان بشمار می روند. نوجوانانی که طرد میشوند با رنج به طرد خود میپردازند و احساس بیارزشی میکنند.
ب) مقایسه با دیگران: مقایسه فرد با دیگران، عامل دیگری است که میتواند در عزت نفس افراد تأثیر داشته باشد. اگر اطرافیان مهم فرد، با هوش و زرنگ باشند، خوش سیما باشند و فرد همیشه از آنها عقب باشد، یک احساس بیارزشی پیدا میکند و باعث کاهش عزت نفس در او میشود. همچنین وضعیت مالی و رفاهی اطرافیان هم میتواند این اثر را داشته باشد.
ج) همانندسازی با الگوها: فرد از ابتدای زندگی، افرادی را که برای او مهم هستند به عنوان الگو انتخاب می کند. همانندسازی میتواند بر عزت نفس افراد اثر بگذارد و فرد احساس میکند که شبیه به الگوی خود میشود.
د) نیاز به احساس ارزش و عزت نفس: انسان برای حفظ سلامت و تعادل خود نیازمند است که احساس کند فرد با ارزشی است و دیگران او را مهم میدانند. طرد شدن و بیارزشی فرد، نه تنها باعث کاهش عزت نفس میشود بلکه ریشه بسیاری از بیماریهای روحی و روانی او خواهد بود.
فهرست مطالب
تعریف نظری عزت نفس
تعریف عملیاتی عزت نفس
نشانههای جسمی و رفتاری ضعف عزت نفس 7
ابعاد مختلف عزت نفس 9
انواع عزت نفس 10
شیوه های افزایش عزت نفس احساسی – عاطفی 11
شیوه های افزایش عزت نفس روحی – معنوی 12
عوامل مؤثر در ایجاد عزت نفس 12
عزت نفس از دیدگاه قرآن، احادیث و دانشمندان اسلامی 14
نقش والدین در شکل گیری عزت نفس 14
نقش عوامل دیگر در تقویت عزت نفس 17
نقش عملکرد تحصیلی در عزت نفس 18
یافته های پژوهشی داخل و خارج از کشور 19
الف- پژوهش های انجام شده در خارج از کشور 19
ب- پژوهش های انجام شده در داخل کشور 21
منابع 26
توضیحات بیشتر و دانلود
صدور پیش فاکتور، پرداخت آنلاین و دانلود
قوانین ارسال دیدگاه در سایت